Historie - Astronomiens begyndelse - del 1

Astronomi er, med rette, blevet kaldt den ældste af videnskaberne. Siden civilisationens fødsel har menneskene forsøgt at forstå himmellegemernes komplicerede bevægelser, og utallige ældgamle monumenter og artefakter vidner om deres fascination.

Den Babylonske Tradition

Både Stonehenge i England og pyramiderne i Ægypten, der begge er fra cirka 2500 f.Kr., rummer astronomisk betydningsfulde sigtelinjer, som er baseret på kendskab til himlen, men astronomiens vugge stod i Mellemøsten. To lertavler, som er lavet omkring 700 f.Kr. af babylonerne i det, der i dag er Irak, fremstiller stjernernes og planeternes bevægelser. Listen over de stjerner og stjernebillerder, babylonerne kendte, er et klart bevis på en lang tradition for himmelobservationer. Nogle stjernebilleder som Løven og Skorpionen er overleveret næsten i samme form, som vi kender dem i dag. Babylonerne har ydet et andet varigt bidrag til astronomien: Efter at have målt årets længde til 360 dage opdelte de himmelkredsen i 360 grader, delte hver grad op i 60 dele og indførte 24-timers døgnet, hvor hver timer også består af 60 dele.

skal fortsætte: Grækernes syn på himlen

Ian Ridpath – fra: Aschehougs bog on Astronomi

solsystemets ... introduktion (fortsætte - del 2)

De stjerner og stjernetåger, der kan ses med det blotte øje, ligger alle inden for vores egen galakse, Mælkevejen. Kikkerter og små teleskoper kan udvide vores horisont til andre galakser millioner af lysår borte, mens moderne instrumenter har straks vores visuelle grænser til nogle få hundrede tusind år fra Big Bang, den kosmiske begivenhed, der markerede begyndelsen på tid og rum for ca. 13,7 miliarder år siden.

Dateringen af Big Bang er en af den moderne kosmologis store bedrifter, men med denne succes fulgte en ny overraskelse – opdagelsen af, at universets udvidelse ikke er aftagende, som man var gået ud fra, men accelererer på grund af en mystisk kraft, der kaldes mørk energi. Dreved af mørk energi er det måske universets skæbne at blive stadig større, så det efterhånden tynder ud og forsvinder i evigt mørke. Forståelsen af den mørke energis natur er den største udfordring for kosmologien ved begyndelsen af det 21. århundrede.

Ian Ridpath – fra: Aschehougs bog on Astronomi

solsystemets ... introduktion

Fra studiet af solsystemets mindste medlemmer til de fjerneste galakser er astronomi en videnskab, der ikke kender grænser. Den forsøger at besvare de mest fundamentale spørgsmål: Hvor kommer vi fra, og er vi alene? Og samtidig er den en videnskab, hvor amatører stadig kan spille en rolle.

Et kig op på himlen fører os hen over et svælg i tid om rum. Det, vi ser, kan forekomme som uforanderlige lyspunkter, men sandheden er langt mere kompliceret. Der er f.eks. Orion-tågen, en gassky næsten 1500 lysår borte, hvor den proces, der for 4,6 milliarder år siden førte til dannelse af Solen og planeterne, gentages.

Der er Plejaderne, en klynge blå-hvide stjerner, der dukkede frem fra en tåge ligesom Orions, og hvis yngste medlemmer begyndte at gløde, cirka samtidig med at de første mennesker dukkede frem på Jorden.

Der er Betelgeuse, en stjerne, som er svulmet op og blevet rød af alderdom, og som vil ende sit liv i en blændende ekplosion, der vil kaste dens atomer ud i det interstellare rum. I de efterfølgende æoner vil disse atomer blive genbrugt i nye generationer af stjerner, planeter og måske endda liv.

Da mennesker første gang begyndte at studere himlen for nogle få tusind år siden, vidste ingen hvad stjerner var. Først i de sidste få hundrede år er man blevet klar over, at de er fjerne udgaver af vores egen sol, men forståelsen af, hvad der fik Solen og andre stjerner til at lyse, kom først med det 20. århundredes fremskridt inden for kernefysikker.

Nu ved vi, at alle stjerner drives af energi fra kernefusion, og ved en blanding af teori og observationer har vi lidt efter lidt kunnet samle historien om, hvordan stjerner fødes, hvordan de udvikler sig, og hvordan de dør.

Det allermest spændende er, at astronomerne er begyndt at opdage planeter omkring andre stjerner, hvilket bekræfter, at planetsystemer er et naturligt biprodukt af stjernefødsler, og øger chancerne for, at der findes liv andre steder.

Hvad er en ASTROLABIUM?

Et skiveformet redskab, som i middelalderen blev grugt til at bestemme længdegrad og måle tid ved at sigte efter stjerner, ligesom en sekstant.


Ian Ridpath – fra: Aschehougs bog on Astronomi

... vil fortsætte
"Astronomien får sjælen til at se opad og fører os fra denne verden til en anden" Platon